Web-vennlige bildeformater - hvorfor virker ikke tiff

Visuelt innhold er det "hemmelige våpenet" når du prøver å kommunisere med publikum på nettet, enten du bygger et nydelig nettsted eller bruker video for å selge produktene og tjenestene dine på nettet.

Problemet? Å velge riktig bildefilformat kan være vanskelig.

De ideelle bildefilformatene avhenger av hvordan de skal brukes online. Prøver du å spare plass og forbedre lastetidene? Trenger du et redigerbart bilde av høy kvalitet? Vil du ha en animasjon?

De “store fire” - JPG, GIF, PNG og SVG - har konkurrert i flere tiår. Så hvilken bør du bruke på nettet? 

Hvorfor virker ikke tiff på nettet?

Tagged Image File Format (forkortet TIFF og TIF) er et filformat som brukes til fotografi og elektronisk lagrede dokumenter. TIFF formatet er et av formatene som er offentlig godkjent i Norge for langtidslagring av informasjon.

TIFF tar vare på kvaliteten på bildet, og mister ikke informasjon etter hver gang du lagrer.
TIFF - formatet er en av de mest brukte formatene innenfor skrivebordssetting fordi det ikke forverrer bildekvaliteten uten at filstørrelsen blir urimelig stor.
TIFF-formatet er også egnet for bildetransport mellom ulike dataplattformer.

Grafiske filformat/TIFF egner seg dårlig på web, da de ofte er unødig store i størrelser.
Flere av nettleserene takler dessverre ikke dette filformatet.
Hverken Opera, Chrome eller android viser disse bildene.

Dette er ikke noe vi styrer, men som styres av nettleserene.
Her kan du se en oversikt over bildeformat de forskjellige nettlesere støtter

JPG / JPEG
JPG (Joint Photographic Experts Group) ble opprettet i 1986. Dette bildeformatet tar veldig lite lagringsplass, og er raskt å laste opp eller laste ned.

JPG-er kan støtte millioner av farger, så denne filtypen er ideell for bilder i det virkelige liv, som fotografier. De fungerer bra på nettsteder, og er det beste valget når du legger ut på sosiale mediekanaler. Faktisk lagrer de fleste digitale kameraer og smarttelefoner bildene dine som JPG-er.

JPG er "lossy" - noe som betyr at når dataene komprimeres, slettes unødvendig informasjon fra filen permanent. Det betyr at noe kvalitet vil gå tapt eller kompromitteres når en hvilken som helst fil blir konvertert til en JPG.

Tenk på JPG som standard filformat for å laste opp bilder til nettet, med mindre de trenger åpenhet, har tekst i seg, er animert eller vil ha fordel av fargeendringer (som logoer eller ikoner).

GIF
GIF (aka, Graphics Interchange Format) kom på banen i 1987 spesielt for å ta smerten ut av å sende bilder til eller fra langsomme tilkoblinger, eller lav båndbredde.

GIF-er er tapsfrie - noe som betyr at en GIF beholder alle dataene i filen, men de er mindre enn JPG-er, spesielt fordi de bare har plass til opptil 256 indekserte farger.

GIF var beregnet på små, enkle grafiske ikoner, men med en viktig egenskap - de kan animeres! Det er ingen lyd assosiert med en GIF, men de er fremdeles en kraftig måte å få bevegelse til nettkanalene dine.

PNG
PNG (Portable Network Graphics) ble oppfunnet i 1995 for å erstatte GIF og for å komme seg rundt noen irriterende patentsaker. Hvis størrelsen på filen din ikke er et smertepunkt, og du jobber med et mer sammensatt bilde, er PNG sannsynligvis det beste valget.

PNG-8 ligner GIF på den måten at den støtter 256 indekserte farger, samt transparent. PNG-24, som JPG, kan støtte opptil 16 millioner farger. PNG-er brukes ofte til statiske bilder, som en JPG, men de kan støtte animasjon.

I likhet med GIF er PNG tapsfri, så du mister ingen data under komprimering, og de er ideelle for detaljert grafikk, eller når du jobber med filer som fremdeles redigeres. Det er det eneste rasterformatet av de fire som støtter gjennomsiktighet!

SVG
Den siste av alle filtypene, SVG (Scalable Vector Graphics) er et vektorbildefilformat utgitt i 2001, og er kraftigere enn andre filformater som er egnet for nettet. I motsetning til rasterformater sett i JPG, GIF og PNG, forblir et SVG-bilde skarpt og klart i alle oppløsninger eller størrelser.

Det er fordi en SVG er tegnet fra matematisk deklarerte former og kurver, ikke piksler. SVG-er kan animeres, støtte gjennomsiktighet og kombinasjoner av farger eller forløpninger.

SVG er et tapsfritt filformat som GIF og PNG, og de har en tendens til å være ganske store filer sammenlignet med andre formater for nettet.
SVG benyttes mest til ikoner / logo / enkle illustrasjoner.